16 May, 2014

Dragii noștri, petrecere frumoasă!


https://www.facebook.com/photo.php?v=819909324701686

”Aceasta mare e acoperită de adolescenți / care învață mersul pe valuri, în picioare, / mai rezemându-se cu brațul, de curenți, / mai sprijinindu-se de-o rază țeapană, de soare. / Eu stau pe plaja-ntinsă tăiată-n unghi perfect / și îi contemplu ca la o debarcare. / O flotă infinită de yole. Și aștept / un pas greșit să văd, sau o alunecare / măcar pan' la genunchi în valul diafan / sunând sub lenta lor înaintare. / Dar ei sunt zvelți și calmi, și simultan / au și deprins să meargă pe valuri, în picioare.” (Nichita Stănescu)


14 May, 2014

Concursul Național ”Marin Sorescu” - felicitări...


           În deschiderea manifestărilor celei de a XV-a ediții a Colocviului-Concurs Național ”Marin Sorescu”, doamna Emilia Parpală, prof. dr. habil. -în cadrul Universității din Craiova- a susținut o conferință cu titlul: ”Teofania parodică în Minunea de Marin Sorescu”.  
          După explicarea preliminară a conceptelor „teofanie”, „parodie”, „comunicare transpersonală”, domnia sa a evidenţiat, prin raportare la arhetipul biblic, Lupta lui Iacov cu îngerul, şi la fenotextul lui Nichita Stănescu, Lupta lui Iacov cu îngerul sau ideea de „tu”, particularităţile stilistice ale poemului parodic Minunea – o teofanie care parcurge toate momentele scenei-tip, dezvoltând îndeosebi externalizarea experienţei teofanice. 
           Analiza lingvistică a afectelor evidenţiază rolul emoţiei în comunicarea (verticală) a omului cu divinitatea.

           La festivitatea de  închidere a manifestărilor, doamna prof. dr. habil. Emilia Parpală ne-a declarat:


”Un ritual de omagiere a lui Marin Sorescu s-a permanentizat la Colegiul Național Mircea cel Bătrân din Râmnicu Vâlcea, în forma unui concurs de creaţie poetică şi de interpretare dramatică. Surpriza acestei ediţii a constituit-o selecţia textelor interpretate, punerea lor în context naţional şi universal. Felicit susţinerea instituţională a acestui eveniment, îi felicit pe talentaţii actori şi pe devotata lor îndrumătoare, prof. dr. Mihaela Constantinescu.”