06 October, 2013

Experienţa americană a lui Andrei Arnăutu 
Citiţi relatarea lui Andi:

Sunt Andi Arnăutu (acum în clasa a VIII-a B) şi vreau să vă vorbesc despre programul   EDUCATIONAL ENRICHMENT FOR ROMANIAN CHILDREN  (EERC).
Eu am aflat despre acest program mai întâi de aici: http://cnmbvl.blogspot.ro/, apoi am vorbit  cu Andreea Barbu, care a fost bursieră în anul şcolar 2011-2012. Amândoi am fost îndrumaţi de doamna profesoară Luminiţa Mănescu, pe tot parcursul proiectului.
Programul în sine presupune alegerea unui număr de studenţi, dintre cei mai buni, ai claselor a VII-a şi a VIII-a, pentru a le oferi o bursă de cinci săptămâni la o şcoală de vară, în Statele Unite ale Americii, în zona Boston.
Cele mai importante criterii de selecţie sunt situaţia şcolară, cât de bine ştii limba engleză şi cât de comunicativ, deschis şi adaptabil eşti. Numărul elevilor selectaţi pentru o astfel de bursă depinde şi de fondurile strânse de către fundaţia EERC, deoarece este o organizaţie non – profit.
În vară, după terminarea şcolii, elevii selectaţi (noi am fost patru cu bursă completă şi trei cu bursă parţială) pleacă cu avionul în America, unde vor locui la familii gazdă, selectate de EERC pe baza profilului elevului. Aceste familii sunt extraordinare, te simţi ca şi cum ai fi propriul lor copil!
În fiecare zi, cu excepţia weekend-ului, fiecare copil merge la Summer Camp. Pot spune că taberele lor de vară sunt extrem de frumoase, foarte bine organizate şi extraordinar de interesante! Pe lângă faptul că te distrezi şi îţi alegi activităţile pe care le doreşti  (sport, teatru, robotică, fotografie, muzică, pictură, cooking), îţi faci şi o mulţime de prieteni.
Copiii şi oamenii de acolo sunt foarte, foarte prietenoşi. Sunt mult mai relaxaţi si cu mai puţine... orgolii; foarte rare sunt incidentele şi divergenţele între copii la şcoală. 
Interesant este că vezi modul lor de viaţă (foarte diferit de al nostru!).
Ceea ce mi-a plăcut iarăşi în mod deosebit este verdeaţa oraşelor lor. Peste tot sunt păduri, copaci şi plante lăsate să crească liber. Majoritatea celor implicaţi în proiectul EERC locuiesc în case aflate pe o rază de 5-30 km în jurul Bostonului şi au, de obicei, păduri chiar pe proprietăţile lor. Nimeni nu taie un copac, pentru a păstra mediul intact. Este un sentiment unic să vezi, de la fereastra camerei tale, iepuri, păsări şi chiar căprioare...
În weekend-uri, familia gazdă organizează activităţi speciale pentru copiii găzduiţi: vizite în Boston (Museum of Science, New England Aquarium, Duck Tour nu lipsesc), ieşiri la picnic şi barbeque (burrito mexican, hamburger şi hot dog americani – yammy), parcuri de distracţii (rollercoaster, star blaster, yankee canonball, untamed - iuhuuu ), plimbări cu barca şi caiacul, concerte...
            În tot acest timp se formează o legătură foarte strânsă şi frumoasă între copii şi familii, la sfârşit te simţi ca şi cum ţi-ai părăsi propriile rude!
            Acest program mi-a oferit o şansă unică şi extrem de specială de a vedea din interior viaţa unor familii de americani, de a vizita locuri la care doar am visat, de a-mi face prieteni peste ocean.
            Vă sfătuiesc să vă înscrieţi cu mare încredere în acest program, dacă sunteţi în stare să locuiţi fără familia voastră timp de cinci săptămâni, dacă sunteţi comunicativi şi vă place să vedeţi oameni şi locuri noi.
Credeţi-mă, MERITĂ, este o experienţă unică!!!!

 Amănunte şi muuuulte imagini aici: