27 October, 2016

Despre bursierii EERC. Elevul Andi Arnăutu ne informează:Întâlnirea: Duminică, 23 octombrie 2016
Locul desfășurării: Centrul Național de Informare și Promovare a Turismului Vâlcea, în incinta Teatrului Anton Pann
Gazde: Doamnele Monica Gheorghiu, coordonator CNIPT și Cosmina Vlisan, agent de turism
Participanții: Bursierii programului EERC (Educational Enrichment for Romanian Children)   
Invitat de onoare: Doamna Florentina Anastăsoaie, director de dezvoltare EERC 
Fundația EERC (Educational Enrichment for Romanian Children, din Boston, MA) promovează spiritul de comunitate, implicarea civică, protejarea mediului înconjurător, deschiderea către diversitate și multiculturalitate – valori considerate esențiale în formarea viziunii tinerilor față de o lume fără frontiere. Organizația este cunoscută în România pentru bursele oferite elevilor între 13 și 15 ani, prin care aceștia participă la școli de vară și interacționează direct cu familiile-gazdă americane. Județul Vâlcea a intrat în programele EERC în 2011.
De atunci, au fost selectați 12 elevi, după cum urmează:
2011 - Anca Bălăceanu, acum studentă la Dartmouth College, MA
2012 - Andreea Barbu, Colegiul Național  “Mircea cel Bătrân” - clasa a XII-a
2013 - Andi Arnăutu, Colegiul Național  “Mircea cel Bătrân” - clasa a XI-a
2014 - Ștefania Cebuc, Colegiul Național  “Mircea cel Bătrân” - clasa a X-a
2014 - Mihai Cioroianu, Colegiul Național  “Mircea cel Bătrân” - clasa a X-a
2015 - Andi Arnăutu, Colegiul Național  “Mircea cel Bătrân” - clasa a XI-a
2015 - Florena Ioana Bușe, Colegiul Național  “Matei Basarab” - clasa a IX-a
2015 - Medeea Florescu, Colegiul Național  “Mircea cel Bătrân” - clasa a IX-a
2015 - Ioana Marinescu, Colegiul Național  “Mircea cel Bătrân” - clasa a IX-a
2016 - Gabriel Nedelcu, Colegiul Național  “Mircea cel Bătrân” - clasa a X-a
2016 - Radu Niță, Colegiul Național  “Mircea cel Bătrân” - clasa a IX-a
2016 - Hristina Andreea Săraru, Colegiul Național  “Mircea cel Bătrân” - clasa a IX-a
2016 - Andreea Zsak, Colegiul Național  “Mircea cel Bătrân” - clasa a X-a

Gazda întâlnirii, doamna Monica Gheorghiu, coordonatoarea Centrului de Informare și Promovare Turistică (fostă elevă în CNMB), ne-a descris principiile, obiectivele și activitățile Centrului și, ca o recunoaștere a promovării zonei, obiceiurilor și tradițiilor vâlcene peste ocean,  toți bursierii  EERC prezenți au primit diploma de “Ambasador al turismului vâlcean”. 
Participanții din acest an la programul EERC și-au prezentat experiența americană, prin imagini de la școlile de vară și activitățile de voluntariat la care au participat, familiile-gazdă la care au locuit, muzeele, expozițiile, parcurile, universitățile pe care le-au vizitat în cele patru săptămâni petrecute peste ocean. Au fost prezentate proiectele de minigrant pe care le-au realizat în anul 2016  Andi Arnăutu (Revista anuală Alumni EERC), Florena Bușe (afișe și pliante promoționale EERC), Medeea Florescu (semne de carte EERC  cusute manual) și Ioana Marinescu (expoziție de fotografii de pe tărâmul american).
 
Am povestit împreună, am râs, ne-am reamintit, ne-am tachinat, ne-am bucurat și ne-am dorit să facem să fie și aici, în locul acesta frumos  în care trăim, în România, aceeași deschidere pe care am simțit-o cu toții acolo, în America, deschiderea către nou,  diversitate, toleranță.
 
Ne-am simțit efectiv ca la o reuniune de familie, alături de părinți, doamnele Florentina Anăstăsoaie, Monica Gheorghiu și Cosmina Vlisan, în ‘casa’ CNIPT. 

Mulțumim EERC și sponsorilor acesteia, pentru oportunitatea unică de a vedea prin ochii noștri o lume ‘altfel’, la care am visat, profesorilor care ne-au fost mentori și părinților care ne susțin!
De asemenea, se cuvine să mulțumim doamnei Denisa Dobrin (fostă elevă în CNMB), cea care a făcut cunoscut acest proiect în Rm. Vâlcea și l-a implementat împreună cu fostele ei profesoare: Luminița Mănescu și regretata Roseti Avram.