30 October, 2015

Din seria: Ce (mai) fac ex-mirciștii?

Iată:
Ioana Barbu:

Absolvent al Universității Lille 1 (2008) 
MASTERAT în Robotică și Inteligență Artificială, Universitatea Toulouse Sabatier (2010)

DOCTOR în științe 15 decembrie 2014 - cu teza ”Estimarea tridimensională a mișcării lichidelor turbulente” - IRISA / INRIA Rennes 

Acum: 
POSTDOCTORAL RESEARCHER la Irstea, Regiunea Rennes, Franța, Sector Cercetare științifică 
De curând a participat la o Conferință în domeniu, la Santa Barbara, USA.

Articole publicate: International Conferences I. Barbu, C. Herzet, C, E. Mémin. Joint Estimation of Volume and Velocity in TomoPIV. In 10TH INTERNATIONAL SYMPOSIUM ON PARTICLE IMAGE VELOCIMETRY - PIV13, Delft, The Netherlands, July 2013. details Hal : Hyper Archive en ligne pdf I. Barbu, C. Herzet, E. Mémin. Sparse models and pursuit algorithms for PIV Tomography. In Forum on recent developments in Volume Reconstruction techniques applied to 3D fluid and solid mechanics, Poitiers, France, November 2011. details Hal : Hyper Archive en ligne pdf National Conferences I. Barbu, C. Herzet, C, E. Mémin. Estimation 3D jointe des volumes et des vitesses pour la Tomographie PIV. In 15ème Congres Français de Visualisation et de Traitement d'Images en Mécanique des Fluides, Orléans, France, November 2013. details Hal : Hyper Archive en ligne pdf I. Barbu, C. Herzet, E. Mémin. Représentation et algorithmes parcimonieux pour la Tomographie PIV. In 14ème Congres Français de Visualisation et de Traitement d'Images en Mécanique des Fluides, Lille, France, November 2011.

Foto din timpul detectării unor scurgeri de gaz. 

De aceea, în iunie 2015, Ioana nu a putut veni la întâlnirea de la școală. Dar a trimis o scrisoare profesorilor ei, scrisoare care a fost citită de o colegă, în prezența Promoției 2005, în Sala de festivități a CNMB. Acesta este textul scrisorii: 

”Mi-a plăcut liceul, iar realizarea mea cea mai de preț este că am scris o teză de doctorat ce combină cam tot ce am învățat în cei patru ani petrecuți aici.
Am plecat de la un fenomen fizic, l-am modernizat matematic, apoi l-am codat. L-am aplicat în geografie și în biologie. Am scris despre el în engleză și în franceză, inspirată fiind de o pictură a lui Van Gogh. Cu stil, cum am învățat la română. Am respectat deontologia meseriei. Și am marcat astfel un pas în istoria micii mele comunități științifice. Am devenit cercetător. În pofida faptului că, la scurt timp după terminarea liceului, aflasem că femeile - de fapt - nu pot să facă știință.
Se întâmpla în prima zi în campusul francez, când am cerut unui grup de studenți să îmi arate drumul spre sala mea de curs; nedumeriți, mi-au răspuns cu aroganță: ”Dar clădirea asta aparține departamentului de fizică!” (e adevărat că purtam o mapă pe care scria: ”Lili la tigresse!”). Și pe măsură ce anecdotele se înmulțeau, mă întorceam la surse. La imaginea colegelor mele de clasă - ce rezolvau ecuații cot la cot cu băieții - și la cea a profesoarelor mele de științe exacte. La încurajările lor.
Mă gândeam la dna profesor Dumitrașcu - care ne spunea că potențialul nostru se măsoară acum, nu în viitor (aviz procrastinatorilor!), la dna profesor Nițu - care nu m-a lăsat să plec în vacanța de iarnă până nu i-am descris toate râurile României (aviz celor care renunță prea ușor!), la dna profesor Mănescu - care ne îndemna să fim trimbulinzi, la mama - care mi-a spus în clasa a IX-a: ”Dacă vrei la club, participi la olimpiada de franceză!”
Ultimul îndemn a venit din partea dlui Avram sau ”domnul diriginte” - cum îmi plăcea să îi zic acum puțin timp - care, pe picior de plecare și cu o mână ridicată înspre cer, mi-a strigat de pe treptele școlii: ”Să porți stindardul sus pentru Roseti!”
Să îl purtăm cât mai înalt împreună, pentru doamna dirigintă!
Vă îmbrățișez, dragi colegi și prieteni. Mă înclin, iubiți și stimați profesori!”


Aici puteți (re)vedea imagini de la întâlnirea de 10 ani a Promoției 2005.
Colegiul Naţional Mircea cel Bătrân Rm. Vâlcea: June 2015

Din seria: Ce (mai) fac ex-mirciștii


Iată: Anca Pavel vă invită să călătoriți cu agenția ei!

http://ancapavel.ro/

29 October, 2015

O pagină din istoria școlii

Mulțumim dlui profesor Octavian Roman și dnei secretar Ana Iliescu!

”Observațiuni” în cataloagele vremii (anul 1950)

Rog sc nota rău la purtare.
Fugit de la caligrafie.
Cel mai obraznic elev din clasă vine târziu în clasă. Nu îşi vede de datorie şi mă ameninţă să mă reclame că am dat voie unei eleve să plece. Întotdeauna e obraznic şi vine să-mi ceară socoteală când vrea să-l însemn la conduită.”

Elevul Răboacă, în ora de franceză, când se dă lecţie mai departe, piaptănă pe colegul său de bancă Făţoi. Rog a se scădea nota la conduită. Neastâmpărat în oră.”
Se ascunde în rândul fetelor. Vine târziu cu gălăgie.”
 ”Nu scrie nimic stă de râs.”
”Neastâmpărat.
Umblă din bancă în bancă şi nu scrie.
N-are caet şi vorbeşte mereu.
Toată ora vorbeşte.
Vorbeşte neîntrebat în timpul orei.”

 ”Se bate în clasă cu Drăgan, nu stă la locul lui şi nu are caet. Rog nota scăzută la conduită.”
Neastâmpărat în oră.
Vine târziu în clasă şi cu zgomot.
Nu scrie şi nu ascultă.
Pleacă de la ora de istorie deşi i se refuză învoirea. Rog să i se scadă nota la conduită.”

Iese mereu din bancă.
N-are caet şi vine cu caetul altuia.
Stă de pieptănat în loc să scrie.
Neascultătoare.”

Vorbeşte neîntrebată în timpul lecţiei.”
”Corectat de mine nota 4 la chimie.”

Ce (mai) fac ex-mirciștii...


 Felicitări, Lucian Despoiu! Colegiul Național ”Mircea cel Bătrân” din Rm. Vâlcea se mândrește cu tine.
”Lucian Despoiu, în prezent Fondator şi CEO al Majoritas, o companie intrenaţională specializată în tehnologie şi comunicare politică, a acceptat provocarea de a veni şi mai aproape de zona politicii internaţionale în calitatea sa de Consul Onorific al Republicii El Salvador în Bucureşti.”


http://m.businessmagazin.ro/actualitate/unul-dintre-fondatorii-ejobs-antreprenorul-lucian-despoiu-va-fi-numit-joi-consul-onorific-al-republicii-el-salvador-in-romania-14866019

26 October, 2015

"Lume, Lume,
Stai şi-ascultă!"

Cercul de Lectură "O CARTE, VĂ ROG!", din C. N. M. B., vă invită şi în acest an şcolar la o nouă întâlnire cu Frumosul, Cuvântul, Voia bună, cu... MAGIA LECTURII!
Vă aşteptăm cu drag vineri, începând cu ora 18.30, în Sala de Festivităţi a Colegiului Naţional "Mircea cel Bătrân", la un Carnaval al Cărţilor/Personajelor preferate!

P. S. Mulţumim pentru afişul realizat Cătălinei Proteasa, din clasa a X-a E!!!

12 October, 2015

Biblioteca ”Vasile Roman” din CNMB vă așteaptă :)